"Тарбағатай" ұлттық паркінде жабайы жануарлар мен құстардың көктемгі есебін жүргізу басталды. Жұптасу маусымы кезінде құстар соншалықты мұқият емес, ашық өрік, қатты дыбыстар, еркектер арасындағы жұптасу төбелестері құстарды оңай ажыратуға мүмкіндік береді және бухгалтерлік есепті егжей-тегжейлі жүргізуге ықпал етеді. Безгелдек-дуадақтар отбасының өкілі. Құстар батпақты шалғындарды емес, ашық дала аймағын жақсы көреді. Ол тұқымдармен, өсімдіктермен және жәндіктермен қоректенеді, әдетте күндіз белсенді болады. Құстардың мөлшері өте үлкен, мен 45 см-ге жетемін, салмағы 1 кг-ға жетеді. Безгелдектер ұзақ уақыт бойы жұп жасайды, екі ата-ана да ұяда 3 апта отырады. Басты ерекшелігі-құстар, оның ұрғашысы, тіпті өлім қауіп емес, ұяларын тастап, осы орайда, олар жиі өледі астында ауыл шаруашылығы техникасымен. Жалпы, құстардың саны бақылаусыз жер жыртуға байланысты күрт төмендейді, бұл құстардың табиғи ауқымын азайтады. Қазіргі уақытта безгелдек Қазақстанның Қызыл кітабына енгізілген және қорғауда.

Аңшы – биолог    Рахимбеков А.К.